Burun törpüleme ameliyatı diye adlandırılan ayrı bir ameliyat mevcut değildir. Burun kemiğinin törpülenmesi genelde tüm burun ameliyatlarında yapılan bir işlemdir.
Burun kemiği kırmak yerine, özel keskilerin kullanılmasıyla, burun kemiklerinin kesilmesi tabirini kullanmak daha doğru olacaktır.
Bazen de burun törpüleme yani burun kemikleri törpüleme işlemi ile burun kemiği traşlanıyor.
Hastalar burun sırtındaki kemerin çok küçük olduğunu ifade etmek için burun törpüleme ameliyatı olarak adlandırmaktadır. Burun sırtındaki kemer çok küçük olsa bile estetik burun ameliyatının boyutu değişmeyecektir.
Hastalar tarafından burun törpüleme ( burun törpüleme ameliyatı ) olarak adlandırılan ve aslında tüm rinoplasti ameliyatlarında uygulanan bu manevranın hasta tarafından burun törpüleme ameliyatı olarak adlandırılmasındaki amaç normalden daha küçük boyutlu bir estetik cerrahi girişimi ima etmektir.
Gerçekte, hastalar tarafından burun törpüleme (burun törpüleme ameliyatı) diye adlandırılan böyle bir ayrım yoktur.
Burun ameliyatları sadece burun görünümünü daha düzgün kılmak amacıyla yapılmamaktadır. Burun ameliyatı, kişilerin burun tıkanıklığı yaşamaları, solunum güçlüğü çekmeleri gibi durumlarda da devreye girerek yaşanan sorunların kalıcı olarak giderilmesini sağlar.Burun ameliyatı ile giderilebilen ve cerrahi müdahalenin zorunlu olduğu durumlarda burun ameliyatı yapılabilir.
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılması gereken bir ameliyattır. Burun ameliyatlarında genel anestezi gerektiren ameliyatların tümü, uygun donanıma sahip hastanede, ameliyathane ortamında yapılır.
Ameliyat süresi, burundaki problemin büyüklüğüne göre 1 ile 4 saat arasında değişir. Burun ameliyatı sırasında kemik ve kıkırdaklara tasarımda belirlenen modele uygun şekil verilir. Buna göre kemik ve kıkırdakların fazlalıkları varsa alınır, eksiklik ya da çukurluk varsa yine kemik ve kıkırdak parçaları ile dolgu yapılır.
Burun estetiği ameliyatı uygulamasında her cerrahın uyguladığı, alışık olduğu kendine özgü tekniği vardır.
Burun ameliyatında kemik yapıları şekillendirilirken asla kırmıyorum. Kemikleri kırarak şekillendirmek fazladan hasar oluşturduğu için ameliyat sonrası ağrı, şişme, morarma gibi şikayetleri arttırıyor.
Kemiklerin ince, hassas keskilerle adeta bir heykeltıraşın yaptığı gibi kesilerek şekillendirilmesi ameliyatın kalitesini arttırıyor, ameliyatın daha kontrollü olmasını sağlayarak istenmeyen sürprizlerin ortaya çıkmasını engelliyor, aynı zamanda ağrı, şişlik, morarmayı en aza indiriyor.
Burun Ameliyatın bitiminde burun deliklerinin içine tampon yerleştirmiyorum. Bu sayede ameliyat sonrası burnunuzdan rahat rahat nefes alıp vermeniz mümkün oluyor. Ameliyat sonunda burnunuza verilen şekli korumak için dıştan plastik kalıp yerleştiriyorum. Bu kalıp 1 hafta burnunuzda kalıyor.
Ameliyat öncesi gerçekleştirilen görüşmelerde beklentinizi ve isteklerinizi tam olarak doktorunuzla paylaştığınıza emin olun.
Burun Törpüleme ameliyatı öncesi
- Ameliyat tarihinize karar verirken adet kanamanızın ilk günlerine denk gelmemesine dikkat edin.
- Devamlı kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza bildirin.
- Aspirin ve benzeri kanamayı artırabilen ilaçları ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanmayın.
- Ameliyattan önceki günler sigara ve alkol tüketmemeye özen gösterin.
- Ameliyat öncesindeki gece 24’den sonra yemek yemeyin ve su içmeyin.
- Hastaneye giderken yanınıza önden düğmeli bir pijama ya da rahat bir kıyafet alın.
- Ameliyat sonrası ilk saatlerde size yardımcı olabilecek bir yakınınızı yanınızda getirin.
- Ameliyattan önce sakinleştirici bir ilaç verileceğinden ameliyat ile ilgili endişelerinizden kurtulacaksınız. Bu nedenle eğer gereğinden fazla stres yapıyorsanız bunu doktorunuzla paylaşın.
- Ameliyattan önce geniz akıntısı, burun akıntısı, boğazda yanma gibi grip belirtileri veya başka bir hastalık belirtisi hissederseniz mutlaka doktorunuzla iletişime geçin.
Burun törpüleme ameliyatı sonrası
- Ameliyathanede tam olarak kendinize gelmeden odanıza alınmazsınız. Bu nedenle ameliyat 2-3 saat kadar sürse de, odanıza gelmeniz biraz daha gecikmeli olacaktır.
- Odanızda yüzünüzün üzerine uygulanacak ‘Hiloterapi maskesi’ sayesinde olabildiğince az şişlik ve morluk olacaktır.
- Ameliyatlarımızda klasik burun tamponu uygulaması yapmadığımızdan dolayı ağrı ve şiddetli burun tıkanıklığı yakınmanız olmayacaktır.
- Burun içerisinde yapışıklık olmasını engelleyen ve nefes almanızı sağlayan silikon splintler ortalama üçüncü gün alınacak ve burun içerisindeki ilk temizlikler yapılacaktır.
- Burnunuza ilk günlerde sert darbeler almama konusunda dikkatli olmalısınız.
- Burun ameliyatı sonrasında kafadan geçmeli ve dar kıyafetler burnunuza zarar verebileceği için bu tarz kıyafetler giymemeyi tercih etmelisiniz.
- Burun üzerinde alçınız varken burnunuz kalkık görünecektir. Bu durum sizi korkutmasın. Alçı alındıktan sonra olması gereken haline yavaş yavaş gelecektir.
- Burun üzerindeki alçı genellikle 7-8. günlerde çıkartılır ve üç dört gün burnunuzun üzerinde sadece bantlar kalır.
- 10. Gün bantları kendiniz çıkartabilirsiniz.
- Yüzünüzdeki bantlar çıktıktan sonra burun ve yüz temizliğinizi alkolsüz toniklerle aşağıdan yukarıya doğru temizleyebilirsiniz.
- Yüzdeki şişme ve eğer varsa morluklar ilk hafta içinde kaybolacaktır. Bu konuda endişelenmeyin.
- İlk bir ay en hızlı iyileşme sürecidir.
- Doktorunuz önermeden burnunuza masaj yapmayın, gerekli olduğu durumda doktorunuz sizi yönlendirecektir.
- Ameliyattan sonraki dönemde burun ucunda hassasiyet ya da uyuşukluk olabilir. Ortalama olarak iki, üç ayda bu normale döner.
- Ancak unutmayın burnunuzun tam olarak şeklini alması uzun bir süreçtir.
- 6 ay boyunca doktorunuz iyileşmenizi takip edecektir. Özel durumlar dışında bu randevuları aksatmayın.
- Ameliyat sonrasındaki ilk üç ay burun cildinde güneş yanığı istemeyiz. Bu nedenle güneşe maruz kalacaksanız en az 50 koruma faktörlü bir krem kullanmanızı öneririz.
- Ameliyattan sonraki ilk üç ay gözlük takmanızı önermeyiz.
- 10. Günden sonra rutin günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz.
- Ortalama olarak birinci aydan sonra spor yapabilir ve yüzebilirsiniz.
Burun Törpüleme Ameliyatında En Çok Sorulan Sorular
Burun ameliyatına hastalar nasıl hazırlanıyor?
Burun ameliyatı olmak isteyen hastalarımız eğer kadın ise, adet dönemine göre ameliyat takvimi planlıyoruz. Ameliyat tarihi adet dönemiyle çakışmamalı. Ameliyat öncesinde doktorunuzla burun şekli konusunda mutlaka detaylarıyla konuşmalısınız. Çok hoşunuza giden bir burun şekli sizin yüzünüze yakışmayabilir. Çünkü her yüz yapısı farklı ölçülere sahiptir ve farklı yüz şekillerine farklı burun şekli yakışır.
Yüz ölçüleriniz biz estetik cerrahlar tarafından muayene sırasında ayrıntılı bir şekilde analiz edilerek, istediğiniz burun şeklinin modellemesi sizin yüz ölçülerinize uygun olarak önceden planlanır.
Ameliyata girmeden önce doktorunuzla varsa kronik hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlar hakkında mutlaka bilgi vermelisiniz. Asprin gibi kanamayı arttıran ilaçları ameliyat öncesi ve sonrasında kullanmayınız.
Anesteziyi etkileyen ilaçlarınız varsa doktorunuz bu ilaçları ne zaman kullanmanız konusunda sizi bilgilendirecektir. Diğer bir konu sigara kullanımı. Ameliyattan bir süre önce ve sonra sigara kullanımına ara vermelisiniz. Ameliyata girmeden önceki gece yarısından itibaren hiçbir sıvı ve katı gıda tüketilmemeli.
Burun ameliyatında ağrı olur mu, korkmalı mıyım?
Burun ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. O nedenle ameliyat sırasında ağrı, sızı ya da acı hissetmezsiniz. Burun estetiği ameliyatı Türkiye’de en çok yapılan estetik ameliyattır. Zor bir ameliyattır. Ancak gelişen teknoloji, yeni yöntemler, artan estetik cerrahi tecrübesi ameliyat sırasında olmayan ağrının, ameliyat sonrasında da kısa süreli ve hafif atlatılmasını sağlamaktadır. O nedenle hastalarımız bu konuda endişelenmemelidir.
Burun Ameliyat sonrasında ağrı oluyor mu?
Daha önceleri ameliyat sonrasında tampon uygulaması ağrı ve hasta korkusunun başlıca nedenlerindendi. Ancak artık çok gerekmedikçe tampon uygulamasına gerek kalmıyor. Ameliyat sonrasında oluşan ağrılar genellikle birkaç gün içinde kendini göstermekte, ancak ağrı kesicilerle ortadan kaldırılarak daha konforlu bir iyileşme dönemi yaratılmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrasında burunda tıkanıklık ve soluk alıp vermedeki sıkıntılar günümüzde yaşanmamaktadır.
Burun ameliyatı sonrasında yüzüm çok mu moraracak, ne zaman geçecek?
Modern tıp, burun estetiği ameliyatında da riskleri minimuma indirdi. Günümüzde morarma çok hafif düzeyde görülüyor. Göz altlarında yoğunlaşan bu durum eskiden yapılan ameliyatlardaki morarmalarla kıyaslanınca çok hafif kalıyor. Ancak bu morarmalar kısa sürede geçmektedir. Hayatınızı fazla işgal etmemektedir. Morarmanın henüz önüne geçemiyoruz ama minimuma indiriyoruz. Bunu sağlayan ise doğru tekniğin, doğru ameliyat planlamasıyla, doğru estetik cerrah tarafından uygulanmasıdır.
Burun ameliyatı sonrası iyileşme döneminde hastalarımız nelere dikkat ediyor?
Ameliyat sonrasında yüzdeki şişlik ve morlukların en hafif düzeyde ve hızla atlatılması için Hiloterapi maskesi uyguluyoruz. Ameliyat sonrasında rahat nefes almanız için burna yerleştirdiğimiz splintler birkaç gün hastamızın burnunda kalarak olası doku yapışmasını engellemektedir.
Ameliyattan sonraki ilk günlerde yere eğilip ağır bir şey kaldırmaktan, efor sarfettiren işler yapmaktan kaçınmanız gerekiyor. Burnunuzu darbelerden kesinlikle korumalısınız. İlk günlerde burun ucunun kalkık olması sizi endişelendirmesin. Bu, burundaki alçı tabakadan kaynaklanmaktadır.
Alçı tabakayı bir haftada çıkarıyoruz. Ameliyat sonrasında burun ucunuz zamanla ideal pozisyonuna gelecektir. Burnunuzdaki bantlar 10 gün sonra çıkarılmaktadır. Spor yapan hastalarımız 1 ay beklemek zorundadır. Gözlük kullanan hastalarımız da 3 ay sonra tekrar gözlük takabiliyorlar. Bu sürede lens kullanmalarını tavsiye ediyoruz. İyileşme döneminin ilk evrelerinde mümkün olduğunca burun ve yüz kısmınızı güneşten korumalısınız.
Deviasyon (burun eğriliği) ameliyatını estetik cerrahi uzmanları mı yapar?
Deviasyon yani burun eğriliği durumunda hasta vücuduna yeterince oksijen çekemez ve organlarını oksijen açısından besleyemez. Gece sık sık uyanır, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi bozulur. Uyku apnesi dahil çeşitli hastalıklar başgösterebilir. Burun eğrilği ameliyatıyla birlikte burun estetiğinin birlikte yapılması doğru bir adımdır. Estetik cerrahi uzmanları tarafından başarıyla gerçekleştirilen bu iki operasyon tek bir ameliyatta sonuçlandırılmaktadır. Burun eğriliği düzeltmek için burun estetiği planlaması gerekmektedir. Bu da estetik cerrahinin alanına girmektedir.
İkinci burun ameliyatı yani revizyon burun ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Revizyon burun estetiği ameliyatı, ilk ameliyattan memnun kalınmadığı durumlarda, ilk ameliyatta şekil bozukluklarının tam olarak giderilmediği ve nefes alma kanallarının sağlıklı çalışmadığı durumlarda gerçekleştirilmektedir.
Revizyon burun ameliyatı zor mudur?
İlk burun estetiği ameliyatına göre daha zordur. Çünkü ilk ameliyatta buruna müdahale edilmiş, iç dokusuyla oynanmıştır. O nedenle daha zor bir ameliyattır. Ancak bu durum revizyon burun estetiği ameliyatında istenilen sonucun alınmasına engel değildir. Revizyon ameliyatında en çok karşılaşılan sorunlardan biri de, burnun istenilen şekle gelmesi için ihtiyaç duyulan dokuların ilk ameliyatta fazlaca çıkartılmasıdır. En çok kıkırdak dokusunda bu durumla karşılaşılmaktadır. Özetle hasta açısından, ameliyat ve iyileşme süreci anlamında eğer kıkırdak nakline gerek yoksa iyileşme sürecinin biraz uzaması dışında bir zorluk sözkonusu değildir. Estetik cerrahi uzmanı açısından ilk ameliyata göre daha güç bir ameliyattır.
Revizyon burun ameliyatı olmak istiyorum. Eğer burnumun içinde yeterli doku yoksa istediğim burun şekline kavuşamayacak mıyım?
Elbette kavuşacaksınız. Burnunuzda yeterli kıkırdak dokusu yoksa, ihtiyacımızı vücudunuz başka bölgelerinden karşılıyoruz. İlk önce kulak kıkırdak dokusundan burna nakli tercih ediyoruz. Eğer bu bölgede sorun yaşıyorsak kaburga kemiklerinden kıkırdak dokusu alıp buruna naklediyoruz.